Utstyr


Tørkemaskinen og silikon-underlag

Jeg har en stor tørkemaskin av merke Excalibur med 9 etasjer tørkebrett. Den er veldig praktisk når du vil tørke mye om gangen. Det øverste og nederste brettet tørker litt mindre fort enn de midterste. Derfor bruker jeg oftest kun de midterste 7 brettene. Når jeg av og til tørker større ting (sopp), hender det at jeg bruker kun annethvert tørkebrett. Denne maskinen gir bra fleksibilitet.

Excalibur maskinen er enorm stor. Jeg oppbevarer den i originalesken som den ble sendt i og denne esken er enda større enn maskinen. Så bare skaff denne maskinen om du har stor nok oppbevaringsplass.

Jeg bruker non-stick silikon bake/stekeunderlag fra Clas Ohlson. De er litt for brede i en retning og litt for korte i en annen retning til mine tørkebretter. Jeg har klipt dem smalere og aksepterer at de er litt for korte i en retning. Produsenten til Excalibur selger også originale silikonark, men de er mye dyrere.

Det går også an å bruke stekeovnen til tørking av matvarer. Skaff da gjerne flere ovnsrister, slik at du kan tørke mest mulig mat om gangen og spare energi. Ovnsdøren bør stå på gløtt mens du tørker.


Turmat-poser

Merker som for eksempel Real Turmat bruker gjenlåsbare aluminiumsposer der du kan helle inn kokende vann, røre maten og la den bli ferdig i selve posen. Jeg har ennå tilgode å finne de perfekte turmatposene til mine egne retter. For øyeblikket bruker jeg hvite gjenlåsbare aluminiumsposer, kjøpt på AliExpress. De er veldig høye og derfor er det litt vrient å komme helt ned i hjørnene på dem med en spork eller skje. Det har hendt at det var litt tørr mat igjen i hjørnene når resten av retten var ferdig rehydrert. Men nå med litt øvelse går det bra. Jeg har også kjøpt lavere aluminiumsposer, men de er for små til å inneholde en hel middagsrett. Posene bør helst være brede og lave, men slike poser har jeg ikke funnet ennå.

Det er også mulig å helle posens innhold over i en gryte og tilsette vann der. Gryten settes inn i en hjemmelaget «cosy» (varmholdsboks laget av neopren og skumunderlag). Fordelen med en gryte er at du eventuelt kan gi den et ekstra oppkok når maten nesten er ferdig, slik at maten er godt varmet. Når du bruker en gryte eller annen container å helle vannet i, istedenfor i posen maten kommer i, kan du like greit ha den tørre turmaten i en ziplockpose eller tilsvarende

Lang skje

I sommer fikk jeg skaffet meg en titanium skje med veldig lang stilk. Den passer akkurat inn i de høye posene. Derfor har jeg i sommer på langtur kun brukt posene med en lang skje, uten å bruke en cosy. Det fungerte bra. Maten holdt seg varm nok og jeg klarte å komme ned i posene med skjeen. Skjeen ble kjøpt på http://www.Aliexpress.com.

Design a site like this with WordPress.com
Sett i gang