Oppskrifter


Hvor mye tørket mat trenger du?

Det er avhengig av deg som person og hvor sulten du er, hvor stor porsjon turmat du trenger. Oppskriftene inneholder derfor ikke noen mengder. Det får du finne ut selv.

Jeg (kvinne) pleier å spise porsjoner som veier et sted mellom 130 og 150 gram, inklusiv posen som veier 12 gram. Jeg velger en porsjon basert på hvor sulten jeg er. Når vi er to personer på tur og bruker gryte til å røre i, velger vi to like retter. Tidligere pleide jeg å lage doble porsjoner per pose.

Når du tilsetter tørkede ingredienser i din tørket turmat-pose, er det lurt å ha den på et vekt for å sjekke den totalvekten etter hver ingrediens. Om den veier for lite, tilsetter du bare mer tørket vare. Om den veier altfor mye, kan du vurdere å omgjøre 2 porsjoner til 3 porsjoner. 


Reinsdyrgryte

  • reinsdyrskav
  • ris med 3 minutters koketid, eller potetmos
  • sopp, gjerne traktkantarell eller steinsopp
  • broccoli
  • gulrot
  • tranebær, kjøpt ferdigtørket fra butikken
  • viltsaus eller jegersaus fra Toro eller lignende
  • melkepulver til sausen
  • løk
  • urter (timian og rosemarin)

Macaroni med tomatsaus

  • macaroni med 3 minutters koketid
  • kjøttdeig med lav fettprosent
  • hjemmelaget tomatsaus
  • paprike
  • squash
  • chilipepper
  • sjampinjong
  • løk
  • urter (oregano)
  • buljongpulver

Macaroni med ostesaus

  • Macaroni med 3 minutters koketid
  • pose med ostesaus eller cheddarsaus fra butikken
  • melkepulver, om ostesausen krever melk eller fløte
  • kjøttdeig med lav fettprosent
  • paprika
  • squash
  • løk
  • chilipepper
  • urter (oregano)

I tillegg tar jeg noen ganger med en liten pose eller boks med revet parmesan, fra butikken, siden den er bedre holdbar enn hjemme-revet ost.


Paella

Denne retten forutsetter at du fanger en fersk fisk og tilsetter den til retten. Den er uten saus, men du kan gjerne lage den litt fuktig ved tilberedning.

  • ris med 3 minutters koketid
  • erter
  • paprika
  • chilipepper
  • løk
  • paellakrydder (pose fra butikken)
  • kylling eller kalkun (brødpålegg) eller kyllingkjøttdeig

I tillegg tilsettes fileten fra en fersk fisk.


Chili con carne

  • kidneybønner
  • chilipepper
  • paprika
  • squash
  • løk
  • sjampinjong
  • tacokrydder
  • kjøttdeig med lav fettprosent
  • buljongpulver

Hutspot curry (gulrot-potet stappe)

Jeg er opprinnelig fra Nederland. Hutspot er en Nederlandsk tradisjonsrett og spises typisk på den 3. oktober for å feire at byen Leiden ble frigjort fra Spansk beleiring og generelt om høsten og vinteren. Den inneholder poteter, løk og gulrot, kokt sammen til potene er ferdige, deretter stappet sammen. Servert med pølse eller et stykke grisekinn, om jeg har forstått det riktig. Og med brun saus. For min turmat hutspot har jeg endret et par ting.

  • potetmos (pose fra butikk med melk)
  • kjøttdeig med lav fettprosent eller mager skinke brødpålegg
  • gultor
  • løk
  • sjampinjong
  • currypulver
  • chilipepper
  • buljongpulver

Grønnkålstappe

Jeg er opprinnelig fra Nederland og der er det tradisjon for å spise «Boerenkool», som er navnet for grønnkål. Retten består av poteter og grønnkål, kokt sammen og stappet sammen. Servert med en pølse og brun saus. Dette er min turvariant med kjøttdeig.

  • Potetmos (pose fra butikk med melk)
  • grønnkål
  • løk
  • chilipepper
  • jegersaus eller lignende fra Toro pose
  • kjøttdeig med lav fettprosent
  • salt og pepper

Kylling eller kalkun curry

  • Ris med 3 minutters koketid
  • kylling eller kalkun (brødpålegg) eller kyllingkjøttdeig
  • gulrot
  • ingefær
  • chilipepper
  • currykrydder
  • vårløk
  • sjampinjong
  • paprika
  • squash eller broccoli

Kylling Tiki Massala

  • Ris med 3 minutters koketid
  • kylling eller kalkun (brødpålegg) eller kyllingkjøttdeig
  • hjemmelaget tomatsaus
  • tiki massala krydder
  • paprika
  • squash
  • vårløk
  • sjampinjong
  • chilipepper

Nasi Ramas

Nasi ramas er en Indonesisk rett. Den består av en krydret ris med skinke, uten saus.

  • ris med 3 minutters koketid
  • skinke (brødpålegg)
  • nasikrydder (om den ikke er til salg, kan du google på «nasikruiden» og lage dem selv)
  • gulrot
  • vårløk
  • broccoli

Fiskegryte med selvfanget fisk


Til denne retten trenger du en måte å steke fiske på. Kryddre fisken met salt og pepper og stek den, gjerne med olje i en stekepanne. Server fisken sammen med den ferdige turmaten.

  • fersk fisk
  • ris med 3 minutters koketid
  • gulrot
  • paprika
  • vårløk
  • chili
  • kokosmelkepulver
  • currykrydder

Design a site like this with WordPress.com
Sett i gang