Tips


Tørketemperatur

Jeg tørker alle ingredienser på 50 grader Celsius. Som du kan lese under «kjøtt» bruker jeg ikke rå kjøtt og trenger derfor ikke høye temperaturer for å steke kjøtt ferdig i tørkemaskinen.


Ett lag

Ingrediensene på et tørkebrett bør ikke overlappe hverandre, fordi da tar de mye lengre tid å tørke. Legg alt i ett lag.


Husk de opprinnelige mengdene

Når du tørker mat, er det lurt å huske/skrive ned hvor mye mat du begynte med og hvor mange porsjoner det er. For eksempel 400 gram kjøtt. Dette kan du senere bruke til å bestemme hvor mye av kjøttet du skal ha i en porsjon. Jeg pleier normalt å spise ca 100 gram kjøtt. Da vet jeg at jeg trenger en kvart av den tørkede kjøttdeigen per porsjon tørket turmat.


Ta vare på oppskriftene dine

Det kan være lurt å bruke en digital liste på telefonen for å skrive ned hvilke ingredienser du har puttet i hver rett. Da kan du på tur når du spiser det, skrive en tilbakemelding i listen. Og endre det du vil gjøre annerledes neste gang.

Det er enda lurere å skrive ned de presise mengder av hver tørket ingrediens, slik at retten er helt reproduserbar. Men jeg er ikke så nøye og må hver gang finne ut på nytt hvor mye jeg trengte.

Jeg pleier ofte å skrive ned ingrediensene også på turmatposen. Dette er til hjelp under tilberedningsprosessen, siden det ofte tar flere dager før alle ingredienser er ferdig tørket. Da er det fint å vite hva jeg allerede har tilsatt posen og hva som mangler fortsatt. 


Hvordan kan du forsikre deg god smak på tur?

Når du lager din egen saus og smaker på den før du tørker den, har du full kontroll på smaken. I andre tilfeller er det vanskelig å vite presis hvordan en rett kommer til å smake. Jeg pleier å tilsette krydder basert på erfaring. Og på tur tar jeg med diverse krydderposer for å eventuell justere smaken. For eksempel en liten boks med salt og en pose med buljongpulver som følger med i en pose nudler. I tillegg en pose med tacokrydder. Dette tilsettes når rettes er ferdig laget på tur og mangler nok smak. Det veier ikke mye.


Olje

Om du ønsker å spise mat med mer fett og mer kalorier, kan du ta med en liten plastflaske med olje på tur. Oljen tilsettes turmaten og gjør det litt fetere. Olje er den mest kalori-rike matvaren som finnes.


Plassering i tørkemaskinen

Som nevnt på under «utstyr», har jeg en tørkemaskin med 9 tørkebrett. De miderste brettene tørker fortere enn de brettene som er plassert lenger vekk fra viften som sitter midt i baksiden av maskinen. Som nevnt, bruker jeg sjelden det øverste og nederste brettet. I tillegg kan det være lurt og skifte plassering på brettene underveis i tørkeperioden, slik at de ytterste brettene kommer innerst og omvendt. Dette gjelder forøvrig også ved tørking i stekeovn.


Teste om maten virkelig er tørr

Om du er i tvil om maten er bra nok tørket, er det et triks du kan bruke for å teste det. Ha maten i en plastpose som er lukket eller har bare en liten åpning og legg den i microbølgovnen. Slå på microen i 10-20 sekunder, avhengig av hvor mye mat du har i. Om maten er fuktig, oppstår det kondens på posen. Da vet du at maten må tørkes ytterligere.

Design a site like this with WordPress.com
Sett i gang